Τι είναι Οικοψυχολογία

Ο σύγχρονος Δυτικός άνθρωπος έχει παρασυρθεί από το βιολογικό κέντρο της ύπαρξής του μέσω της απομόνωσης των αισθήσεων, των συναισθημάτων και της διακοπής των διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτό τον οδήγησε, μαζί με άλλους παράγοντες, σε παθολογικές καταστάσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, οι διατροφικές διαταραχές που τον οδήγησαν στην αναζήτηση ανακούφισης στον καταναλωτισμό, στην εξάρτηση από ουσίες ή σχέσεις και σε εναλλακτικές αλλά μη επιστημονικές «θεραπείες» τον οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο.

Η οικοψυχολογία αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης ύπαρξης μέσω της φυσικής αφύπνισης για τους ενήλικες και τα παιδιά, προκειμένου να αναπτύξει μια υγιή προσωπικότητα με ψυχική και σωματική υγεία και προωθεί την ανάπτυξη γνωστικών, ψυχικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια και βιωματικές ασκήσεις στο φυσικό περιβάλλον, ατομικά και συλλογικά, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ατόμου ή της ομάδας.

Η οικοψυχολογία - ένας όρος που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις οικολογία και ψυχολογία - χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Theodore Roszak, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συγγραφέας του βιβλίου «Η φωνή της γης». Υποστηρίζει ότι η μοντέρνα ψυχολογία έχει διαχωρίσει την εσωτερική από την εξωτερική ζωή και έχουμε καταπιέσει το «οικολογικό μας ασυνείδητο» που μας συνδέει με την ανάπτυξη της γης. Ωστόσο πολλές από τις κεντρικές ιδέες της οικοψυχολογίας βρίσκονται και σε παλιότερα συγγραφή του  το 1979 και σε δουλειά του Paul Shepard το 1982.

Ακόμη και αν αυτό ακούγεται καινοτόμο σήμερα, η θεραπεία που εφαρμόζεται από τη φύση, προέρχεται από την αρχαιότητα με άλλες μορφές, αν και δεν περιλαμβάνει τυπικά την επιστήμη της ψυχολογίας και έχει θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη ψυχή. Αξιοσημείωτοι κορυφαίοι ψυχαναλυτές έχουν αναφέρει την επίδραση της φύσης στην ανθρώπινη ψυχολογία στα γραπτά τους, όπως  του Jung. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη συγγένεια με τον φυσικό κόσμο, προφανώς μια εσωτερική βιολογική ανάγκη που είναι χρήσιμη στην ανάπτυξή μας. Αυτή η άποψη βασίζεται σε μια σειρά από έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε ανοιχτά πράσινα τοπία, διάσπαρτα δέντρα, βοσκοτόπια, νερά και υπερυψωμένα τοπία. Η Οικοψυχολογία ως μια  θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στην εξισορρόπηση της ανθρώπινης ψυχής μέσα από την επίτευξη μιας πλανητικής ισορροπίας που με τη σειρά της θα ευεργετούσε και την ανθρώπινη ισορροπία. Η επιστήμη της ψυχολογίας προσφέρει τη δυνατότητα της εμβάθυνσης της επαφής με τη φύση, βγάζοντας τον θεραπευόμενο από το γραφείο της συνεδρίας και καθιστώντας την σοφία της φύσης, συνθεραπευτή στην ψυχική ισορροπία του ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια αυτό το είδος προσέγγισης έχει επιστημονικό υπόβαθρο και εφαρμόζεται σε μεγάλα κέντρα ψυχικής υγείας στο εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία και την Ιαπωνία.

Τεχνικές της Οικοψυχολογίας

 H Οικοψυχολογία χρησιμοποιεί εργαλεία ψυχοθεραπείας από τις διαφορετικές σχολές σε μια ολιστική προσέγγιση. Συμπεριλαμβάνει το άμεσο βίωμα με τα στοιχεία της φύσης, τεχνικές χαλάρωσης και αφύπνισης των αισθήσεων, της προβολής και μεταβίβασης που συναντάμε στα εργαλεία της ψυχανάλυσης καθώς και ασκήσεις έκφρασης συναισθημάτων και εμβάθυνσης των εμπειριών. Στις ατομικές συνεδρίες που συνήθως έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα, λαμβάνεται ατομικό ιστορικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες του θεραπευόμενου. Στις ομαδικές συνεδρίες, ο ψυχολόγος επιλέγει τα μέλη της ομάδες και το πρόγραμμα παίρνει μια πιο ευρεία μορφή επαφής με τη φύση όπου περιλαμβάνεται το επικοινωνιακό κομμάτι με τον εαυτό και την ομάδα. Η διάρκεια των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες του ατόμου ή της ομάδας. Ο χώρος που λαμβάνουν μέρος οι συνεδρίες γίνεται κυρίως σε ανοιχτό περιβάλλον, εύκολα προσβάσιμο και το μόνο που χρειάζεται να έχει μαζί του ο συμμετέχων είναι άνετα ρούχα.

Που απευθύνεται

Η άσκηση της Οικοψυχολογίας απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να αφυπνίσουν τις φυσικές τους λειτουργίες σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο και να αναζητήσουν την εσωτερική τους ισορροπία, με την επανένωσή τους με την ίδια τους τη φύση και το φυσικό περιβάλλον. Στο σύγχρονο άνθρωπο που ζει καταστάσεις στρες και συναισθηματικών δυσκολιών καθώς και στους θεραπευόμενους με ψυχικές παθήσεις επικουρικά με την καθοδήγηση του θεραπευτή τους. Επιπρόσθετα, απευθύνεται και σε παιδιά και εφήβους δίνοντας τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε πολυδιάστατες εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες με στόχο την οικοδόμηση υγιών προσωπικοτήτων. Η επιστημονική κατάρτιση του ειδικευμένου ψυχολόγου ή ψυχιάτρου στην Οικοψυχολογία, προσφέρει τη δυνατότητα της κατανόησης και εμβάθυνσης της εμπειρίας αυτής με τα μέγιστα δυνατά οφέλη  σε ένα ασφαλές πλαίσιο.¨

 

 

 

Οικοψυχολογία ανά τον κόσμο

http://www.ecopsychology.org/

http://www.ecopsych.com/

http://www.naropa.edu/academics/masters/ecopsychology/index.php

http://www.prescott.edu/academics/concentrations/ecopsychology